Behandling med KEYTRUDA® (pembrolizumab)

– en medicinsk behandling til avanceret modermærkekræft

I Danmark er der to anti-PD-1-behandlinger, som er godkendt til behandling af modermærkekræft (malignt melanom) med spredning. Det drejer sig om antistofferne pembrolizumab og nivolumab. Antistofferne binder og blokerer funktionen af PD-1. KEYTRUDA® er godkendt som enkeltstofbehandling til voksne, der har spredning fra modermærkekræft også kaldet avanceret modermærkekræft. Avanceret modermærkekræft er en betegnelse, der dækker over kræft, som ikke kan fjernes ved operation (inoperabel) eller kræft, som har spredt sig til andre dele af kroppen (metastatisk). Anti-PD-1 er en form for immunterapi, idet anti-PD-1 styrker immunforsvarets evne til at bekæmpe kræft ved at fjerne den hæmmende effekt af PD-1. I modsætning til f.eks. kemoterapi, som angriber kræftcellerne direkte, angriber immunterapi kræften indirekte ved at gøre kroppens naturlige forsvar mod kræft, immunforsvaret, bedre i stand til at bekæmpe sygdommen.

Lokaliseret modermærkekræft behandles ved, at en kirurg fjerner det kræftramte hudområde. Hos ca. 330 patienter ud af de knap 2.800 patienter, der årligt får diagnosen modermærkekræft, kurerer operationen imidlertid ikke kræften, og de får sygdomstilbagefald. Supplerende medicinsk efterbehandling efter det kirurgiske indgreb (adjuverende behandling) nedsætter risikoen for tilbagefald betydeligt, men tilbagefald kan stadig opstå efter operationen og adjuverende behandling.

Ved tilbagefald kan kræften have spredt sig til lymfeknuder, lunger, lever eller hjerne. Spredning til knogler, milt, samt muskler og bindevæv ses også. Hvis kræften har spredt sig til de indre organer, er det normalt ikke muligt at operere, og du vil blive henvist til medicinsk behandling på en onkologisk afdeling. De senere år er der sket store fremskridt på det medicinske område. I Danmark er det praksis at behandle med immunterapi i de tilfælde, hvor det kan lade sig gøre. Immunterapi har vist sig at forlænge overlevelsen og i visse tilfælde lader behandlingen til at kunne fjerne kræften helt.

I de følgende afsnit kan du læse, hvordan behandling med KEYTRUDA® virker (Kræft og immunterapi), hvordan et eksempel på et behandlingsforløb ser ud (Behandling og opfølgning), samt hvilke bivirkninger, der er ved behandlingen (Det skal du vide, før du får KEYTRUDA® og Bivirkninger).

Kræft og immunterapi

1. Immunforsvaret angriber kræftceller

Immunsystemet består af specielle organer, vævstyper, proteiner og celler, der tilsammen skal beskytte os mod bakterier, vira og celler, som ser fremmede og unormale ud. T-celler spiller en central rolle i immunsystemet. Det er T-celler, som angriber syge celler som kræftceller.

Kræftcelle

2. Immunforsvaret holdes tilbage

Immunsystemet har reguleringsmekanismer, som kan accelerere eller bremse en immunreaktion. PD-1 er et immunbremsende protein, som sidder på overfladen af immunforsvarets T-celler. Ved aktivering af PD-1 proteinet bremses T-cellen. Dette er en del af den normale regulering af vores immunforsvar.

Kræftceller kan udvikle en evne til at bremse immunsystemet via aktivering af PD-1. Derved bremses de T-celler, som forsøger at angribe og fjerne kræftcellerne.

T-celle

3. Immunforsvaret hjælpes via immunterapi til at angribe kræftcellerne

Anti-PD-1 virker ved at blokere PD-1 på T-cellerne og derved ophæve/fjerne kræftcellernes evne til at bremse T-cellerne. Herefter vil T-cellerne angribe kræftcellerne igen.

Kræftcelle t-celle

Behandling og opfølgning

Hvordan foregår behandling med KEYTRUDA®?

Immunsystemet består af specielle organer, vævstyper, proteiner og celler, der tilsammen skal beskytte os mod bakterier, vira og celler, som ser fremmede og unormale ud. T-celler spiller en central rolle i immunsystemet. Det er T-celler, som angriber syge celler som kræftceller.

Behandlingsforløb

Behandlingen gives i princippet så længe den virker, og langt de fleste ophører senest med at få KEYTRUDA® efter to års behandling. I tilfælde af alvorlige bivirkninger, kan din læge beslutte at stoppe behandlingen før tid. Det kan også være, at din læge anbefaler at holde en behandlingspause, hvis der er opnået en stabil god effekt på din sygdom.

Hvis din sygdom forværres efter, at du er stoppet med at få behandling, kan det i nogle tilfælde være en fordel at påbegynde behandlingen med KEYTRUDA® igen. Se evt. infografik over eksempel på behandlingsforløb nedenfor.

Du bør ikke afslutte behandlingen med KEYTRUDA®, medmindre du har aftalt det med din læge. Hvis du stopper eller udsætter behandlingen, kan du risikere, at medicinen stopper med at virke.

Opfølgning efter endt behandling med immunterapi

Når du har været i behandling for avanceret modermærkekræft, tilbydes du at blive fulgt og undersøgt på Kræftafdelingen på hospitalet i minimum fem år efter endt behandling. Herefter er det individuelt, om du tilbydes fortsat kontrol én gang årligt i yderligere fem år på hospitalet. Et opfølgningsforløb kan f.eks. se således ud:

  • De første to år bliver du undersøgt hver 3. måned. Derefter går du over til at blive undersøgt hvert halve år i yderligere tre år. Efter fem år vil du enten overgå til årlig kontrol eller forløbet afsluttes. Hvis du er en del af et protokolleret studie, kan dit kontrolprogram se anderledes ud.
  • På hospitalet vil du få taget blodprøver og lavet en rutinemæssig CT- eller PET/CT-skanning i forbindelse med kontrollerne. En PET-skanning er en billedundersøgelse, som viser, om der er tegn på kræft. Undersøgelsen foregår ved, at du får sprøjtet et radioaktivt sporstof ind i kroppen, inden du bliver skannet. Er der kræftceller til stede i kroppen, vil sporstoffet samles og lyse op på skanningen. En CT-skanning er en avanceret røntgenundersøgelse. En PET/CT-skanning kombinerer billederne fra PET- og CT-skanningerne, så lægen kan se præcist, hvor i kroppen kræften sidder.
  • Hvis du efter endt medicinsk behandling fortsat ikke er sygdomsfri, vil din læge tale med dig om det videre forløb.

Du kan læse mere om KEYTRUDA®  på www.indlaegssedler.dk ved at søge på “Keytruda”.

Kontakt din læge, hvis du har spørgsmål.

Du kan også finde mere information på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside cancer.dk

Eksempel på forløb for behandling og opfølgning

Eksempel på forløb

Figuren viser, hvordan et eksempel på et forløb ved behandling med KEYTRUDA® til avanceret modermærkekræft ser ud. Individuelle forløb kan afvige fra det angivne forløb.

Behandling og kontrol op til 2 år:

  1. Samtale med onkolog om medicinsk behandling
  2. Behandling med KEYTRUDA®
  3. 2 år: Sideløbende med behandlingen: Lægeundersøgelse*, blodprøver og PET/CT-skanninger hver 3. måned på kræftafdelingen

Opfølgning:

  • 2 år: Lægeundersøgelse*, blodprøver og PET/CT eller CT-skanning hver 3. måned
  • Efter 2 år: Lægeundersøgelse*, blodprøver og PET/CT-skanning hver 6. måned
  • Efter 5 år: Lægeundersøgelse* og PET/CT-skanning hver 12. måned
  • Efter 10 år: Opfølgning ophører
* På kræftafdelingen eller evt. på plastikkirurgisk afdeling

Det skal du vide før du får KEYTRUDA® (pembrolizumab)

Hvis du er allergisk over for KEYTRUDA® eller et af de øvrige indholdsstoffer i KEYTRUDA®. Er du i tvivl, så spørg lægen.

Kontakt lægen eller sundhedspersonalet, før du får KEYTRUDA®.
  • Hvis du har en autoimmun sygdom (en tilstand, hvor kroppen angriber sine egne celler)
  • Hvis du har lungebetændelse eller inflammation (en betændelseslignende tilstand) i lungerne (pneumonitis)
  • Hvis du tidligere har fået ipilimumab, der er et andet lægemiddel til behandling af melanom, og har oplevet alvorlige bivirkninger på grund af dette lægemiddel
  • Hvis du har haft en allergisk reaktion ved behandling med andre monoklonale antistoffer
  • Hvis du har eller har haft en kronisk virusinfektion i leveren, herunder hepatitis B (HBV) eller hepatitis C (HCV)
  • Hvis du har hiv- (human immundefekt virus) infektion eller aids (erhvervet immundefekt syndrom)
  • Hvis du har leverskader
  • Hvis du har nyreskader
  • Hvis du har gennemgået en transplantation af et fast organ eller en knoglemarvstransplantation (stamcelletransplantation), hvor der anvendes stamceller fra en donor (allogen transplantation).

Når du får KEYTRUDA®, kan du få nogle alvorlige bivirkninger. Disse bivirkninger kan nogle gange blive livstruende og kan medføre døden. Disse bivirkninger kan forekomme når som helst under behandlingen, eller selv efter afslutning af din behandling. Du kan få mere end en bivirkning på samme tid.

Kontakt straks lægen, hvis du får en eller flere af følgende tilstande. Din læge vil muligvis give dig anden medicin for at forebygge mere alvorlige komplikationer og mildne dine symptomer. Din læge vil muligvis udsætte den næste dosis af KEYTRUDA® eller helt stoppe din behandling med KEYTRUDA®.

  • Inflammation (en betændelseslignende tilstand) i lungerne, som kan inkludere kortåndethed, brystsmerter eller hoste
  • Betændelse i tarmene, som kan inkludere diarré eller flere afføringer end normalt, sort, tjæreagtig, klistret afføring, blod eller slim i afføringen, svære mavesmerter eller ømhed i maveområdet, kvalme, opkastning
  • Leverbetændelse, som kan inkludere kvalme eller opkastning, nedsat appetit, smerter i højre side af maven, gulfarvning af huden eller det hvide i øjnene, mørk urin, øget blødningstendens eller tendens til lettere at få blå mærker
  • Inflammation i nyrerne, som kan inkludere ændringer i mængden eller farven af urinen
  • Inflammation i hormonproducerende kirtler (især skjoldbruskkirtlen, hypofysen og binyrerne), som kan inkludere hurtig hjerterytme (puls), vægttab, øget svedtendens, vægtstigning, hårtab, kuldefornemmelse, forstoppelse, dybere stemme, muskelsmerter, svimmelhed eller besvimelse, hovedpine, som ikke vil forsvinde, eller usædvanlig hovedpine
  • Type 1-diabetes (sukkersyge), som kan inkludere øget appetit eller tørst, hyppigere vandladning eller vægttab
  • Inflammation i øjnene, som kan inkludere synsændringer
  • Inflammation i musklerne, som kan inkludere muskelsmerter eller muskelsvaghed
  • Inflammation i hjertemusklen, som kan inkludere kortåndethed, uregelmæssig hjerterytme, træthed eller brystsmerter
  • Inflammation i bugspytkirtlen, som kan inkludere mavesmerter, kvalme og opkastning
  • Inflammation i huden, som kan inkludere udslæt, kløe, blæredannelse i huden, afskalning af huden eller sårdannelse, og/eller læsioner i munden eller i slimhinderne i næsen, halsen eller i området omkring kønsorganerne
  • En sygdom i immunsystemet, der kan ramme lungerne, huden, øjnene og/eller lymfeknuderne (sarkoidose)
  • Inflammation i hjernen, som kan inkludere forvirring, feber, hukommelsesproblemer eller krampeanfald (encephalitis)
  • Smerter, følelsesløshed, en snurrende fornemmelse eller svaghed i arme og ben; blære- eller tarmproblemer inklusive behov for hyppigere vandladning, ufrivillig vandladning, vandladningsbesvær og forstoppelse (myelitis (rygmarvsbetændelse))
  • Inflammation og ardannelse i galdegangene, som kan omfatte smerter i den øvre højre del af maven, forstørret lever eller milt, træthed, kløe eller gulfarvning af huden eller det hvide i øjnene (skleroserende kolangitis)
  • Inflammation i maven (gastritis)
  • Infusionsreaktioner, som kan inkludere kortåndethed, kløe eller udslæt, svimmelhed eller feber.

Disse komplikationer kan være alvorlige og kan medføre døden. De kan forekomme, hvis du tidligere har gennemgået denne form for transplantation, eller hvis du skal have en sådan transplantation engang i fremtiden. Lægen vil overvåge dig for tegn og symptomer, som kan inkludere hududslæt, leverbetændelse, mavesmerter eller diarré.

KEYTRUDA® må ikke anvendes til børn og unge under 18 år.

Fortæl det altid til lægen,

  • Hvis du tager anden medicin, som svækker dit immunsystem. Eksempler herpå kan være kortikosteroider, som f.eks. prednison. Disse typer medicin kan påvirke virkningen af KEYTRUDA®. Når du er i behandling med KEYTRUDA®, kan lægen imidlertid godt give dig kortikosteroider for at mildne de bivirkninger, du kan få af KEYTRUDA®. Du kan også få kortikosteroider, før du får KEYTRUDA® i kombination med kemoterapi for at forebygge og/eller behandle kvalme, opkastning og andre bivirkninger forårsaget af kemoterapi.
  • Hvis du tager anden medicin, for nylig har taget anden medicin eller planlægger at tage anden medicin.
  • Du må ikke få KEYTRUDA®, hvis du er gravid, medmindre lægen specifikt anbefaler det.
  • Fortæl det til lægen, hvis du er gravid, har mistanke om, at du er gravid, eller planlægger at blive gravid.
  • KEYTRUDA® kan skade det ufødte barn eller øge risikoen for, at det dør.
  • Hvis du er en kvinde i den fødedygtige alder, skal du anvende sikker prævention, mens du bliver behandlet med KEYTRUDA® og i mindst 4 måneder efter din sidste dosis.
  • Fortæl det til lægen, hvis du ammer.
  • Du må ikke amme, mens du får KEYTRUDA®.
  • Det er ukendt, om KEYTRUDA® udskilles i mælken hos mennesker.

Kør ikke bil og arbejd ikke med maskiner, hvis du har fået KEYTRUDA®, medmindre du er sikker på, at du har det godt. Træthed eller svaghedsfølelse er en meget almindelig bivirkning ved KEYTRUDA®. Dette kan påvirke din evne til at køre bil eller betjene maskiner.

Bivirkninger

KEYTRUDA® kan, som al anden medicin, give bivirkninger, men ikke alle får bivirkninger.

Når du får KEYTRUDA® kan du få alvorlige bivirkninger.

Følgende meget almindelige og almindelige bivirkninger er indberettet med KEYTRUDA® alene:

  • Nedsat antal røde blodlegemer
  • Nedsat funktion af skjoldbruskkirtlen
  • Nedsat appetit
  • Hovedpine
  • Kortåndethed; hoste
  • Diarré; mavesmerter; kvalme; opkastning; forstoppelse
  • Kløe; hududslæt
  • Smerter i muskler og knogler; ledsmerter
  • Træthedsfølelse; usædvanlig træthed eller svaghed; hævelser; feber.
  • Lungeinfektion (lungebetændelse)
  • Nedsat antal blodplader (øget tendens til at få blå mærker eller øget blødningstendens); nedsat antal hvide blodlegemer (lymfocytter)
  • Reaktion i forbindelse med infusion af medicinen
  • Overaktiv skjoldbruskkirtel; hedeture; inflammation i skjoldbruskkirtlen
  • Nedsat indhold af natrium, kalium eller kalcium i blodet
  • Søvnbesvær
  • Svimmelhed; inflammation i nerverne, som medfører følelsesløshed, svaghed og en snurrende fornemmelse eller brændende smerter i arme og ben; manglende energi; ændret smagssans
  • Tørre øjne
  • Unormal hjerterytme
  • Højt blodtryk
  • Inflammation i lungerne
  • Inflammation i tarmene; mundtørhed
  • Rødt hævet hududslæt, nogle gange med blæredannelse; pletvise farveændringer i huden (hvide pletter); tør, kløende hud; hårtab; aknelignede hudproblemer
  • Muskelsmerter eller muskelømhed; smerter i arme eller ben; ledsmerter med hævelser
  • Kuldegysninger; influenzalignende sygdom
  • Forhøjede leverenzymværdier i blodet; forhøjet indhold af kalcium i blodet; unormale prøveresultater for nyrefunktion

Bivirkninger til behandlingen kan opstå på forskellige tidspunkter i forløbet – også efter behandlingen er afsluttet. Oplever du bivirkninger, skal du kontakte din læge eller sygeplejerske – også ved svage symptomer. Din læge kan fortælle dig mere om, hvilke bivirkninger du kan opleve, og hvad du skal være opmærksom på.