I Danmark er immunterapi (antistoffer) godkendt til behandling af visse patienter med triple-negativ brystkræft. Det drejer sig om antistofferne pembrolizumab og atezolizumab. KEYTRUDA® (pembrolizumab) er i kombination med kemoterapi godkendt som behandling forud for operation (neoadjuverende behandling) efterfulgt af KEYTRUDA®, som gives alene (det man kalder monoterapi). Efterbehandlingen med KEYTRUDA® kaldes også adjuverende behandling og gives til patienter, som ikke opnår komplet tumorsvind ved operationen, hvilket betyder, at der stadig er tegn på kræftceller efter operation. Behandlingen gælder patienter, der har lokalt fremskreden triple-negativ brystkræft eller tidlig triple-negativ brystkræft med høj risiko for tilbagefald. Patienter med lokalt fremskreden brystkræft kan ikke umiddelbart opereres, da kræftknuden kan sidde fast i brystvæggen eller huden og/eller have spredning til mange lymfeknuder. Patienter med høj risiko for tilbagefald defineres ved
- at have en kræftknude, der er større end 10 mm og op til 20 mm i diameter og med spredning til lymfeknuderne, eller
- at have en kræftknude med en diameter, der er større end 20 mm uanset spredning til lymfeknuderne.
Neoadjuverende og evt. adjuverende behandling skal sammen minimere risikoen for tilbagefald samt, at kræftsygdommen udvikler sig.
Neoadjuverende behandling er medicinsk behandling, der gives før operation. Denne behandling har til formål at skrumpe kræftknuden i brystet og eventuelt også kræftspredningen til lymfeknuderne, for derved at skabe det bedste udgangspunkt for operationen. Samtidig kan man undersøge, om knuden er følsom over for den medicinske behandling, da dette har betydning for den efterfølgende behandling.
Adjuverende behandling er medicinsk efterbehandling og gives for at nedsætte risikoen for at brystkræften vender tilbage. Ordet adjuverende stammer fra det latinske ord adjuvare, som betyder ’at hjælpe’.
I modsætning til kemoterapi, som angriber kræftcellerne direkte, angriber immunterapi kræften indirekte ved at gøre kroppens naturlige forsvar mod kræft, immunforsvaret, bedre i stand til at bekæmpe sygdommen. KEYTRUDA® kaldes også en anti-PD-1 behandling, og det er et antistof, som virker ved at blokere et immunhæmmende protein (PD-1) på overfladen af kroppens immunceller (T-celler). Immunterapiens anti-PD-1 mekanisme styrker derved immunforsvarets evne til at bekæmpe kræft ved at fjerne den hæmmende effekt af PD-1.
Triple-negativ brystkræft (TNBC) er en undertype af brystkræft, hvor kræftcellerne hverken er følsomme over for de hormonfølsomme receptorer (østrogen-receptorer og progesteron-receptorer) eller over for HER2-receptorer, til forskel fra andre typer brystkræft. Det vil sige, at medicinsk behandling ikke kan målrettes disse receptorer. Langt flere af de ca. 750 patienter, der hvert år diagnosticeres med triple-negativ brystkræft, får neoadjuverende behandling med kemoterapi og immunterapi sammenlignet med andre typer brystkræft.
Formålet med neoadjuverende behandling er at mindske knuden og spredningen, så man ofte kan foretage en mindre omfattende operation. I tillæg kan man vurdere om den medicinske behandling har den ønskede effekt i patienten. Patienter med lokalt fremskreden triple-negativ brystkræft kan ikke umiddelbart opereres. Knuden er oftest stor, sidder fast i hud eller brystvæg og/eller har spredt sig til flere af lymfeknuderne i brystområdet. Disse patienter kan i udgangspunkt tilbydes neoadjuverende kemoterapi i kombination med immunterapi med et mål om at skrumpe knuden, så operation kan blive en mulighed.
I de følgende afsnit kan du læse, hvordan behandling med KEYTRUDA® virker (Kræft og immunterapi), hvordan et eksempel på et behandlingsforløb ser ud (Behandling og opfølgning), samt hvilke bivirkninger, der er ved behandlingen (Det skal du vide, før du får KEYTRUDA® og Bivirkninger).
Kræft og immunterapi
1. Immunforsvaret angriber kræftceller
Immunsystemet består af specielle organer, vævstyper, proteiner og celler, der tilsammen skal beskytte os mod bakterier, vira og celler, som ser fremmede og unormale ud. T-celler spiller en central rolle i immunsystemet. Det er T-celler, som angriber syge celler som kræftceller.
2. Immunforsvaret holdes tilbage
Immunsystemet har reguleringsmekanismer, som kan accelerere eller bremse en immunreaktion. PD-1 er et immunbremsende protein, som sidder på overfladen af immunforsvarets T-celler. Ved aktivering af PD-1 proteinet bremses T-cellen. Dette er en del af den normale regulering af vores immunforsvar.
Kræftceller kan udvikle en evne til at bremse immunsystemet via aktivering af PD-1. Derved bremses de T-celler, som forsøger at angribe og fjerne tumorcellerne.
3. Immunforsvaret angriber kræftcellen igen
Anti-PD-1 virker ved at blokere PD-1 på T-cellerne og derved ophæve/fjerne tumorcellernes evne til at bremse T-cellerne. Herefter vil T-cellerne angribe tumorcellerne igen.
Behandling og opfølgning
Hvordan foregår behandling med KEYTRUDA® i kombination med kemoterapi?
KEYTRUDA® (pembrolizumab) kan gives i kombination med kemoterapi forud for operation (som neoadjuverende behandling), efterfulgt af monoterapi efter operation (adjuverende behandling). Behandlingen er godkendt til patienter, som har lokalt fremskreden eller tidlig triple-negativ brystkræft med høj risiko for tilbagefald.
Du får KEYTRUDA® på hospitalet under tilsyn af en læge med erfaring i behandling af kræft. Du får KEYTRUDA® som et drop i en blodåre (det, der på fagsprog kaldes intravenøst) over en periode på ca. 30 minutter. Lægen vurderer, om du skal have KEYTRUDA® hver 3. uge (8 serier neoadjuverende og 9 serier adjuverende behandling) eller hver 6. uge (4 serier neoadjuverende og 5 serier adjuverende behandling).
I tilfælde af alvorlige bivirkninger, kan din læge beslutte at stoppe behandlingen før tid. Du bør ikke afslutte behandlingen med KEYTRUDA®, medmindre du har aftalt det med din læge. Hvis du stopper eller udsætter behandlingen, kan virkningen af medicinen ophøre.
KEYTRUDA® som neoadjuverende behandling gives i kombination med kemoterapi, som er en samlet betegnelse for en bred vifte af lægemidler, som på forskellig vis hæmmer kræftcellernes vækst. Du får kemoterapi i 8 serier som svarer til i alt 20-24 uger. Behandlingen gives én til tre gange i hver serie (via et drop i blodåren). Ligesom med KEYTRUDA® får du kemoterapi ambulant – hvilket betyder, at du ikke behøver være indlagt.
Typisk påbegyndes behandlingen med en kombination af to slags kemoterapi (epirubicin og cyklofosfamid), som gives hver 2. uge (det kaldes dose-dense) eller hver 3. uge i alt 4 gange. Det er 4 serier, som strækker sig over 8-12 uger. Efterfølgende behandles med en tredje kemoterapimedicin (carboplatin) hver 3. uge i kombination med paclitaxel, som gives ugentligt på dag 1, 8, og 15, i alt 4 serier, som svarer til 12 uger. Behandlingen kan også gives i omvendt rækkefølge, så man dermed får carboplatin og paclitaxel først og derefter epirubicin og cyklofosfamid.
Din adjuverende behandling afhænger af, om der stadig er kræftceller tilbage i brystet eller lymfeknuder efter operationen. Hvis der ikke er tilbageværende kræftceller i dit bryst eller lymfeknuder, har du opnået patologisk komplet respons (pCR), og i det tilfælde vil du eventuelt blive behandlet med strålebehandling.
Patienter, som ikke opnår pCR og således stadig har tegn på tilbageværende kræftceller, kan blive tilbudt adjuverende behandling, som består af KEYTRUDA® monoterapi hver 3. uge i 9 serier eller hver 6. uge i alt 5 serier.
Lægen eller sygeplejersken vurderer løbende behandlingen, tager blodprøver og taler med dig om bivirkninger, for at sikre, at du kan tåle kemoterapien og immunterapien. Det kan være nødvendigt at give medicin til at styrke dit immunforsvar undervejs.
Du kan læse mere om KEYTRUDA® på www.indlaegssedler.dk ved at søge på “Keytruda”.
Kontakt din læge, hvis du har spørgsmål.
Du kan også finde mere information på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside cancer.dk
Eksempel på behandlingsforløb
Figuren viser et eksempel på et forløb ved behandling med KEYTRUDA® i kombination med kemoterapi som neoadjuverende behandling og efterfulgt af monoterapi som adjuverende behandling efter operation til patienter med lokalt avanceret eller tidlig triple-negativ brystkræft, som har høj risiko for tilbagefald.
Individuelle forløb kan afvige fra det angivne forløb.
Ca. 15 % af patienterne, der får en brystbevarende operation, skal have en ekstra operation, fordi alt kræftvæv ikke er blevet fjernet ved den første operation. Efter operation undersøger patologiafdelingen kræftvævet for at vurdere det videre behandlingsforløb.
Det skal du vide før du får KEYTRUDA® (pembrolizumab)
Bivirkninger
KEYTRUDA® kan, som al anden medicin, give bivirkninger, men ikke alle får bivirkninger.
Når du får KEYTRUDA® kan du få alvorlige bivirkninger.
Følgende meget almindelige og almindelige bivirkninger er indberettet i kliniske studier med KEYTRUDA® i kombiantion med kemoterapi:
Bivirkninger til behandlingen kan opstå på forskellige tidspunkter i forløbet – også efter behandlingen er afsluttet. Oplever du bivirkninger, skal du kontakte din læge eller sygeplejerske – også ved svage symptomer. Din læge kan fortælle dig mere om, hvilke bivirkninger du kan opleve, og hvad du skal være opmærksom på.