I Danmark er der to anti-PD-1-behandlinger, som er godkendt til behandling af modermærkekræft (malignt melanom) med spredning. Det drejer sig om antistofferne pembrolizumab og nivolumab. Antistofferne binder og blokerer funktionen af PD-1. KEYTRUDA® er godkendt som enkeltstofbehandling til voksne, der har spredning fra modermærkekræft også kaldet avanceret modermærkekræft. Avanceret modermærkekræft er en betegnelse, der dækker over kræft, som ikke kan fjernes ved operation (inoperabel) eller kræft, som har spredt sig til andre dele af kroppen (metastatisk). Anti-PD-1 er en form for immunterapi, idet anti-PD-1 styrker immunforsvarets evne til at bekæmpe kræft ved at fjerne den hæmmende effekt af PD-1. I modsætning til f.eks. kemoterapi, som angriber kræftcellerne direkte, angriber immunterapi kræften indirekte ved at gøre kroppens naturlige forsvar mod kræft, immunforsvaret, bedre i stand til at bekæmpe sygdommen.
Lokaliseret modermærkekræft behandles ved, at en kirurg fjerner det kræftramte hudområde. Hos ca. 330 patienter ud af de knap 2.800 patienter, der årligt får diagnosen modermærkekræft, kurerer operationen imidlertid ikke kræften, og de får sygdomstilbagefald. Supplerende medicinsk efterbehandling efter det kirurgiske indgreb (adjuverende behandling) nedsætter risikoen for tilbagefald betydeligt, men tilbagefald kan stadig opstå efter operationen og adjuverende behandling.
Ved tilbagefald kan kræften have spredt sig til lymfeknuder, lunger, lever eller hjerne. Spredning til knogler, milt, samt muskler og bindevæv ses også. Hvis kræften har spredt sig til de indre organer, er det normalt ikke muligt at operere, og du vil blive henvist til medicinsk behandling på en onkologisk afdeling. De senere år er der sket store fremskridt på det medicinske område. I Danmark er det praksis at behandle med immunterapi i de tilfælde, hvor det kan lade sig gøre. Immunterapi har vist sig at forlænge overlevelsen og i visse tilfælde lader behandlingen til at kunne fjerne kræften helt.
I de følgende afsnit kan du læse, hvordan behandling med KEYTRUDA® virker (Kræft og immunterapi), hvordan et eksempel på et behandlingsforløb ser ud (Behandling og opfølgning), samt hvilke bivirkninger, der er ved behandlingen (Det skal du vide, før du får KEYTRUDA® og Bivirkninger).
Kræft og immunterapi
1. Immunforsvaret angriber kræftceller
Immunsystemet består af specielle organer, vævstyper, proteiner og celler, der tilsammen skal beskytte os mod bakterier, vira og celler, som ser fremmede og unormale ud. T-celler spiller en central rolle i immunsystemet. Det er T-celler, som angriber syge celler som kræftceller.

2. Immunforsvaret holdes tilbage
Immunsystemet har reguleringsmekanismer, som kan accelerere eller bremse en immunreaktion. PD-1 er et immunbremsende protein, som sidder på overfladen af immunforsvarets T-celler. Ved aktivering af PD-1 proteinet bremses T-cellen. Dette er en del af den normale regulering af vores immunforsvar.
Kræftceller kan udvikle en evne til at bremse immunsystemet via aktivering af PD-1. Derved bremses de T-celler, som forsøger at angribe og fjerne kræftcellerne.

3. Immunforsvaret hjælpes via immunterapi til at angribe kræftcellerne
Anti-PD-1 virker ved at blokere PD-1 på T-cellerne og derved ophæve/fjerne kræftcellernes evne til at bremse T-cellerne. Herefter vil T-cellerne angribe kræftcellerne igen.

Behandling og opfølgning
Hvordan foregår behandling med KEYTRUDA®?
Immunsystemet består af specielle organer, vævstyper, proteiner og celler, der tilsammen skal beskytte os mod bakterier, vira og celler, som ser fremmede og unormale ud. T-celler spiller en central rolle i immunsystemet. Det er T-celler, som angriber syge celler som kræftceller.

Behandlingen gives i princippet så længe den virker, og langt de fleste ophører senest med at få KEYTRUDA® efter to års behandling. I tilfælde af alvorlige bivirkninger, kan din læge beslutte at stoppe behandlingen før tid. Det kan også være, at din læge anbefaler at holde en behandlingspause, hvis der er opnået en stabil god effekt på din sygdom.
Hvis din sygdom forværres efter, at du er stoppet med at få behandling, kan det i nogle tilfælde være en fordel at påbegynde behandlingen med KEYTRUDA® igen. Se evt. infografik over eksempel på behandlingsforløb nedenfor.
Du bør ikke afslutte behandlingen med KEYTRUDA®, medmindre du har aftalt det med din læge. Hvis du stopper eller udsætter behandlingen, kan du risikere, at medicinen stopper med at virke.
Opfølgning efter endt behandling med immunterapi
Når du har været i behandling for avanceret modermærkekræft, tilbydes du at blive fulgt og undersøgt på Kræftafdelingen på hospitalet i minimum fem år efter endt behandling. Herefter er det individuelt, om du tilbydes fortsat kontrol én gang årligt i yderligere fem år på hospitalet. Et opfølgningsforløb kan f.eks. se således ud:
- De første to år bliver du undersøgt hver 3. måned. Derefter går du over til at blive undersøgt hvert halve år i yderligere tre år. Efter fem år vil du enten overgå til årlig kontrol eller forløbet afsluttes. Hvis du er en del af et protokolleret studie, kan dit kontrolprogram se anderledes ud.
- På hospitalet vil du få taget blodprøver og lavet en rutinemæssig CT- eller PET/CT-skanning i forbindelse med kontrollerne. En PET-skanning er en billedundersøgelse, som viser, om der er tegn på kræft. Undersøgelsen foregår ved, at du får sprøjtet et radioaktivt sporstof ind i kroppen, inden du bliver skannet. Er der kræftceller til stede i kroppen, vil sporstoffet samles og lyse op på skanningen. En CT-skanning er en avanceret røntgenundersøgelse. En PET/CT-skanning kombinerer billederne fra PET- og CT-skanningerne, så lægen kan se præcist, hvor i kroppen kræften sidder.
- Hvis du efter endt medicinsk behandling fortsat ikke er sygdomsfri, vil din læge tale med dig om det videre forløb.
Du kan læse mere om KEYTRUDA® på www.indlaegssedler.dk ved at søge på “Keytruda”.
Kontakt din læge, hvis du har spørgsmål.
Du kan også finde mere information på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside cancer.dk
Eksempel på forløb for behandling og opfølgning

Figuren viser, hvordan et eksempel på et forløb ved behandling med KEYTRUDA® til avanceret modermærkekræft ser ud. Individuelle forløb kan afvige fra det angivne forløb.
Det skal du vide før du får KEYTRUDA® (pembrolizumab)
Bivirkninger
KEYTRUDA® kan, som al anden medicin, give bivirkninger, men ikke alle får bivirkninger.
Når du får KEYTRUDA® kan du få alvorlige bivirkninger.
Følgende meget almindelige og almindelige bivirkninger er indberettet med KEYTRUDA® alene:
Bivirkninger til behandlingen kan opstå på forskellige tidspunkter i forløbet – også efter behandlingen er afsluttet. Oplever du bivirkninger, skal du kontakte din læge eller sygeplejerske – også ved svage symptomer. Din læge kan fortælle dig mere om, hvilke bivirkninger du kan opleve, og hvad du skal være opmærksom på.